![](/media/lib/314/n-ribf-e1b9d839efc1350638ab7bfc40698ba0.jpg)
Japońsko-amerykańska grupa uzyskała osiem wyjątkowo ciężkich izotopów
13 lipca 2018, 10:21Japońsko-amerykański zespół naukowy w Michigan State University i RIKEN Nishina Center odkrył osiem nowych izotopów fosforu, siarki, chloru, argonu, potasu, skandu i wapnia. To najcięższe ze znalezionych izotopów tych pierwiastków.
![](/media/lib/14/1189499174_433591-8bf571b84324797e2049b91bbc4259c5.jpeg)
Stres oksydacyjny w zespole Downa
9 czerwca 2009, 09:53Badanie płynu owodniowego otaczającego płody z zespołem Downa ujawniło istnienie stresu oksydacyjnego. Jest to stan zaburzonej równowagi między przeciwutleniaczami i utleniaczami, który może prowadzić do uszkodzenia komórek. Naukowcy mają nadzieję, że zdobyte informacje pozwolą im opracować nowe metody leczenia trisomii jeszcze w łonie matki.
![](/media/lib/317/n-planety-1e25c3ca58ffca10942a3f42dd792e50.jpg)
Dziesiątki planet odkrytych za jednym zamachem
8 sierpnia 2018, 09:21Dzięki wykorzystaniu nowej techniki udało się za jednym zamachem potwierdzić istnienie 44 nieznanych dotychczas planet pozasłonecznych. To największe tego typu znalezisko oraz dowód, że planety można odnajdować znacznie szybciej niż się to robi obecnie.
![Komórka dendrytyczna](/media/lib/51/dendritic_cell-94a471af61011b2a752ca832e8377188.jpg)
Przeszczep przyjęty raz, a dobrze
8 lipca 2009, 07:24Liczne zespoły naukowców pracują nad stworzeniem skutecznej metody, która pozwoli organizmowi biorcy przeszczepu na przyjęcie nowego organu, lecz nie zrujnuje przy tym odporności całego organizmu. Wiele wskazuje na to, że zespół dr. Anatolija Horuzsko z Medical College Georgia (MCG) odniósł na tym polu niemały sukces.
![](/media/lib/319/n-camu-camu-2af588134f79232d708f035946cd0d51.jpg)
Wyciąg z południowoamerykańskich owoców zapobiega otyłości u myszy
31 sierpnia 2018, 11:23Ekstrakt z owoców camu camu (Myrciaria dubia), rośliny z Amazonii, zapobiega otyłości u myszy karmionych paszą bogatą w węglowodany i tłuszcze.
![© José Goulão](/media/lib/25/1206702829_005401-601dc72b130e514024b32eef6463947e.jpeg)
Atak na aktualizacje
4 sierpnia 2009, 10:17Specjaliści z izraelskiej firmy Radware przygotowali narzędzie, które umożliwia podsunięcie użytkownikowi fałszywych aktualizacji ponad 100 popularnych programów. Narzędzie o nazwie Ippon zostało z powodzeniem przetestowane np. na komunikatorze Skype.
![](/media/lib/323/n-czlowiek-846665d2ea02d4a4c2ac118769008524.jpg)
Odkryto najstarsze szczątki człowieka w Polsce; mają ponad 100 tys. lat
5 października 2018, 05:47Najstarsze szczątki człowieka na terenie Polski mają ponad 100 tys. lat. Są to kości dłoni należące do neandertalskiego dziecka, które zostały przetrawione przez dużego ptaka. Szczątki znaleziono w Jaskini Ciemnej (woj. małopolskie).
![Artystyczne odwzorowanie struktury rybosomu i jego pracy](/media/lib/53/315754110_6b7b556d4e-c648f347489846338bca902ddd699aa0.jpg)
Syntetyzuje, ale też rozkłada
25 sierpnia 2009, 19:33Naukowcy z Case Western Reserve University zidentyfikowali nowy, zupełnie niespodziewany mechanizm kontroli aktywności genów. Odkryte zjawisko polega na degradacji cząsteczek mRNA w miejscu, w którym nikt tego nie oczekiwał - na powierzchni rybosomu.
![](/media/lib/299/n-epapieros-1782bd38027fb96a7be077da140e433e.jpg)
E-papierosy z witaminami. Naukowcy pytają o skuteczność i bezpieczeństwo
30 października 2018, 11:28Producenci elektronicznych papierosów i liquidów znaleźli kolejny sposób na zareklamowanie swoich produktów. Twierdzą, że wzbogacili liquidu witaminami, co ma pozwolić na uzupełnienie ewentualnych niedoborów. Naukowcy sceptycznie podchodzą jednak do tych stwierdzeń podkreślając, że badania, na które powołują się producenci w swoich sloganach marketingowych są albo przestarzałe, albo wyjęte z kontekstu.
![](/media/lib/35/danie-b4bfdc0ce846cf995e7d4b1b8f43d003.jpg)
Uodpornieni na kuszenie?
15 września 2009, 15:47Różnice w aktywności mózgu wyjaśniają, czemu części osób, które schudły, udaje się utrzymać zmniejszoną wagę, a inne zmagają się z efektem jo-jo. Wygląda na to, że mózg tych pierwszych nauczył się inaczej reagować na widok jedzenia (American Journal of Clinical Nutrition).